Historie


Verantwoorde Feesten is bedacht en op gericht door Mitchel de Rooy (18), bij velen beter bekend onder zijn artiestennaam “DJ MitchL”.

Op het moment dat Mitchel, toen hij 16 was, lokaal wat bekender werd door zijn DJ activiteiten, waren de pesterijen op school tegen hem snel voorbij, hij hoorde er ineens helemaal bij.
Uiteraard was hij hier erg blij om, het pesten vrat namelijk echt aan hem, maar hij besefte ook dat andere kinderen die gepest werden, er niet zo makkelijk van afkwamen.

Om te laten zien hoe hij hierover dacht begon Mitchel, in 2013, met het projecteren van “one-liners” als “Stop Pesten NU!” op grote schermen achter de DJ booth als hij mocht draaien op schoolfeesten. Hierop kreeg hij vele positieve reacties, zowel van slachtoffers, als van daders.
Het feit dat hij op deze manier een verschil kon maken, en de aanmoedigingen/support van een gearriveerde DJ, Eric van Kleef van jongerenzender SLAM! FM, om hier vooral mee door te gaan, heeft Mitchel doen besluiten om een aantal actuele onderwerpen waar hij zelf mee te maken kreeg, samen te brengen in 1 concept en te uiten tijdens zijn grootste hobby (en redding?); het draaien van muziek.

Naast het pesten zag Mitchel dat veel bezoekers van de feesten waar hij draaide als DJ, alsmede collega DJ’s, geen gehoorbescherming gebruikten en dat velen niet op de hoogte waren van het risico op( permanente) gehoorbeschadiging wat, helaas, de nieuwe epidemie is onder jongeren.

Geschrokken ook van de beelden en verhalen over het “comazuipen” van jongeren en zijn natuurlijke afkeer tegen roken, maakte het plaatje compleet en het idee voor een concept voor school- en jeugdfeesten was geboren!

Om goed beslagen ten ijs te komen en goede, volledige, informatie te kunnen delen, heeft Mitchel contact opgenomen met de campagnemakers van NIX18 (Ministerie van volksgezondheid), Oorcheck.nl (Nationale Hoorstichting) en Stop Pesten Nu (Stichting Stop Pesten Nu). Na zijn verhaal daar gedaan te hebben, wat met enthousiasme werd ontvangen, en zijn concept geheel uit te werken, hebben betreffende campagnemakers hun volledige steun, support en medewerking toegezegd.

Door aan te sluiten bij het convenant “Preventie gehoorschade muzieksector” en dit te implementeren in het concept, met steun van oordoppenfabrikant Alpine, was het draaiboek voor “Verantwoorde Feesten”compleet. Dit convenant is een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vereniging van Nederlandse Poppodia en Festivals en de Vereniging van evenementenmakers. Download HIER het volledige convenant.

Voor het bewaken van het concept en de technische/facilitaire kant van het verhaal (licht- en geluidsapparatuur, technici, transport en bemanning van de informatiekraam) is een team van professionals en vrijwilligers bijeengebracht die vierkant achter het concept, de ideeën, de redenen erachter en het doel staan. De ideeën en de redenen erachter van Mitchel zijn hierboven benoemd, de volledige presentatie map van “Verantwoorde Feesten”, met daarin alles wat we doen, kunt u HIER downloaden, en het doel van Mitchel en “Verantwoorde Feesten” is:

De bewustwording en kennis onder jongeren met betrekking tot de drie actuele onderwerpen vergroten in een veilige en verantwoorde omgeving. Door dit op een frisse en originele wijze te doen tijdens een jeugd- of schoolfeest, hopen we directer tot de jongeren door te dringen en uiteindelijk een verschil te maken. Bijkomend voordeel is dat jongeren verantwoord en veilig kunnen wennen aan het echte uitgaansleven en zelf hebben meegemaakt dat het zeer goed mogelijk is om een echt feest te hebben zonder alcohol, tabak, pesten en (blijvende) gehoorschade.

Belangrijke voetnoot:  de naam “Verantwoorde Feesten” zegt het al: Feesten!
Uiteraard wordt er ruim aandacht besteed aan de drie actuele onderwerpen en kunnen scholen extra lespakketten, lesmaterialen, gastlessen etc. bestellen, maar met de beste DJ’s , artiesten en een volwaardige show, wordt ook het hoge feestgehalte gewaarborgd.
Hiermee maakt dit unieke concept ook op uw school, vereniging of gemeente, een onuitwisbare indruk met prachtige herinneringen voor alle bezoek(st)ers.

Met dank aan:

Ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn
Nationale Hoorstichting
Stichting Stop Pesten Nu
Ilovemyears.nl
Alpine Hearing Protection 
Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-Oorheelkunde
ÆProductions
en alle vrijwilligers die dit concept mogelijk maken.

Mitchel met Patricia Bolwerk, oprichtster van Stichting Stop Pesten Nu.

DJ MitchL & Afrojack

DJ MitchL & Armin van Buuren.

DJ MitchL & Faya (Fajah Lourens).

Realisatie: Nederland-Site